Modulair bouwen heeft de toekomst

Het houten huis nieuw warande

Aanvankelijk werd voor deze woning in Berkel-Enschot een ontwerp gemaakt met gebruik van houtskeletbouw. Stijgende prijzen door de sterke opleving in de bouw zorgden om om te schakelen naar bouwen met CLT.

Voor de ontwikkeling van de wijk Buitengoed 'Nieuwe Warande' is er gekozen voor een project van CLT, om voor jonge gezinnen hun woonwens te realiseren. De opdrachtgevers wilden een sfeervol gezinshuis met een zo laag mogelijke footprint creëren.

De woning is, zoals bijna elke nieuwbouw woning in Nederland, gasloos ontworpen. Er liggen zonnepanelen op het dak, die heel subtiel verwerkt zijn, zodat ze niet zichtbaar zijn. De woning wordt verwarmd en gekoeld met een lucht- water warmtepomp, waarvoor twee vaten in de bijkeuken staan, namelijk de boiler en het buffervat. Er is naast al die duurzame materialen gekozen om met kruislaaghout te werken als bouwmateriaal voor de woning.

Door het kruislings verlijmen van de lamellen werd het zet- en krimpgedrag geminimaliseerd en ontstond er een stijf en vormvast houtproduct dat toepasbaar was voor zowel de wanden als vloeren. Hierdoor werden de grote vloeroverspanningen en wandconstructies mogelijk. Het huis is ingedeeld in twee delen met een centrale ruimte, waardoor het huis zich zelf van binnen onthuld. De gevel is bekleed met thermisch verduurzaamd Fraké in drie verschillende breedtematen.

Omdat er met kruislaaghout gebouwd is, was er relatief weinig isolatie nodig. Elke 10 centimeter kruislaaghout heeft ongeveer een isolatiewaarde van 1 RC. De panelen van 'het Houten Huis' waren 10 centimeter, waardoor de eerste isolatiewaarde er al is. Aan de buitenzijde is er 20 centimeter aan houtvezelisolatie. Hierdoor kom je op een RC van 7.

Kortom, een keuze met veel pluspunten, niet in de laatste plaats de uitstraling van het houten interieur. De plattegrond van het woonhuis is eigenlijk een eenvoudig vierkant, maar door aan de punten van het dak te ‘trekken’ ontstond een spannend geheel. De opvallende gevelafwerking van gevarieerd verduurzaamd Fraké hout wekt veel interesse onder de omwonenden, die de woning inmiddels tot ‘het houten huis’ hebben gedoopt. Het de sfeer in het interieur wordt bepaald door hout, daglicht en openheid, doordat de ruimtes zonder onderbrekingen in elkaar overlopen.