Modulair bouwen heeft de toekomst

STAALFRAME ALS BASIS VOOR LUXE APPARTEMENTENCOMPLEX

Een ruimtelijk staalframe appartementengebouw op een geluidsbelaste locatie in de kop van Tuindorp Utrecht.

Voor de ontwikkeling van het appartementencomplex ‘De Kastanjetuin’ is er gekozen voor een project van staalframe als basis, om 18 riante appartementen met een beukmaat van maar liefst 8 meter in Tuindorp te realiseren. Het gebouw kreeg een ‘dove’ gevel, een geluidsluwe centrale hal en een gevel met fraaie houten balkons.

De centrale hal speelt een belangrijke rol binnen het plan. Via de entree kom je in de hal. De hal is vanwege brandveiligheidseisen uitgevoerd als buitenruimte. De ‘binnengevel’, de eigenlijke gevel van de appartementen binnen in het atrium, is uitgevoerd in hout, in contrast tot de bakstenen oostgevel. Door gebruik te maken van hout ontstaat een intiemere sfeer, en wordt bovendien geluid geabsorbeerd.

Om op een van de opvallend brede galerijen te komen kun je uiteraard de lift of de trap nemen. Zowel trap als lift geven telkens een fraaie blik in de centrale hal. Om op de eerste galerij te komen kun je ook de alternatieve, dramatische route nemen over de luie treden.

Omdat er al een welstandsadvies lag, mochten ook de gevels slechts minimaal worden aangepast. Binnen deze beperkingen zijn er een aantal slimme samenhangende ingrepen gedaan, zoals een grote glazen voorzetwand plaatsen voor alle appartementen langs, om het geluid van het treintracé tegen te houden. De galerijen zijn verbreed, zodat ter plaatse van de appartementen een privé-zone ontstaat.

Ook had de entree een onlogische verkeersafwikkeling. De entree en verkeersafwikkeling zijn dus geoptimaliseerd. Deze aanpassingen resulteren in een hedendaags en ruimtelijk appartementengebouw.