Modulair bouwen heeft de toekomst

Modulair bouwen is de oplossing voor de leisuremarkt

Nieuws - 09 juli 2020

“De hele leisure en hospitality industrie heeft enorme behoefte aan modulaire oplossingen. Niet alleen omdat je hiermee snel en efficiënt kunt inspelen op veranderingen. Maar vooral ook omdat je met modulair bouwen veel eenvoudiger tegemoet kunt komen aan de vraag naar duurzame, circulaire oplossingen”, aldus Christiaan Reijman Hinze van KOERS. Vastgoedjournaal, zoals altijd nieuwsgierig, gaat met hem in gesprek.

Reijman Hinze is bij KOERS binnen de divisie Vastgoed verantwoordelijk voor de ontwikkelactiviteiten en signaleert een groeiende vraag naar tijdelijke huisvesting met een permanent karakter. Een vraag waar de traditionele bouw niet of nauwelijks aan tegemoet kan komen. Volgens Reijman Hinze is er op dit ogenblik dan ook een sterke tendens om huisvesting op het gebied van leisure en hotelontwikkelingen steeds meer modulair in te vullen.

Waarbij hij meteen al de kanttekening maakt dat er een duidelijk verschil gemaakt moet worden tussen modulair en prefab. “Prefab is geprefabriceerd waarbij op de bouwplaats de zaak wordt geassembleerd en verder afgewerkt. Modulair is kant-en-klaar, plug-and-play. Wij bieden hiervoor een aantal modulaire oplossingen, zoals KODA en onder andere Finch Buildings.”

KODA is een ontwikkeling van het uit Estland afkomstige Kodasema. Met dit modulaire concept, waarvan Koers sinds kort de exclusieve vertegenwoordiging heeft in de Benelux, kan flexibel worden ingespeeld op vragen uit de markt. Want de units zijn eenvoudig te vervoeren en kunnen binnen één dag turnkey worden geplaatst en in gebruik genomen.

Flexibel en duurzaam

De bouwconcepten van KODA en Finch zijn zeer geschikt om in te spelen op snelle veranderingen, want ze bieden een veel kortere doorlooptijd dan de traditionele bouw en kennen bovendien veel minder faalkosten. Reijman Hinze: “Het is vooral het volledige proces van ontwikkeling en plaatsen wat modulair bouwen zo interessant maakt voor de leisuremarkt. De hotelwereld, de grootverbruiker bij uitstek van grondstoffen, water en energie door de wijze van bouwen en exploitatie, is enorm aan het verduurzamen op het ogenblik. En snakt naar dit soort producten.”

Met modulaire oplossingen als van KODA en Finch kan hieraan tegemoet worden gekomen. Behalve dat KOERS de exclusieve vertegenwoordiging van KODA in de Benelux heeft, werkt het ook nauw samen met Finch Buidings, waarmee ze op het ogenblik een aantal projecten aan het realiseren zijn. Deze Nederlandse ontwikkeling is, net als KODA, bijzonder geschikt voor de leisuremarkt. De naam, ontleent aan de studie van Charles Darwin naar de grote variëteit vinken op de Galapagos Eilanden, verwijst naar de aanpassing van een gebouw aan zijn omgeving en zijn functie. Reijman Hinze: “Finch past net als KODA in het nieuwe denken over bouwen waarbij tijdelijke huisvesting met een permanent karakter terrein aan het winnen is. En waarbij snel, efficiënt en duurzaam kan worden ingespeeld op veranderingen van functie of gebruik."

Innovatief

Overigens is KOERS ook bezig met de ontwikkeling van een private label op het gebied van modulaire bouw, waarmee ze een circulaire, woonoplossing wil bieden. Dit wordt een product met een hoog duurzaamheidsgehalte dat ingezet gaat worden bij projecten met nul-op-de-meter. Een logische stap voor een onderneming die innovatie hoog in het vaandel heeft staan. Duurzaamheid vormt daarbij een belangrijk aspect, omdat de bouw een grote rol heeft in ons grondstof- en energieverbruik.

Reijman Hinze: “Wij zien het als een belangrijke stap om onze ecologische footprint kleiner te maken en te streven naar verantwoord en duurzaam materiaalgebruik. Je moet je overigens wel afvragen wat je precies bedoelt met duurzaamheid. Gaat het dan over hergebruik van materialen, over de energieprestatie, over levensduur? Heb je het over het laatstgenoemde dan is het wel interessant te vertellen dat binnen de recreatiebouw een levensduur van 20, 25 jaar gebruikelijk is, terwijl KODA een levensduur heeft van 100 jaar of meer. Da’s pas duurzaam.”